9 - Vega

Cactinea

CactiNea kapsule - dodatak ishrani

CactiNea je namenjena osobama sa sklonošću zadržavanja telesne vode i prirodnom predispozicijom skladištenja masnog tkiva u organizmu. Dovodi do eliminacije viška telesne vode , smanjenja osećaja otečenih nogu usled zadržavanja viška telesne vode, preoblikovanja tela,smanjenja celulita, detoksifikacije organizma.

CactiNea kapsule: 30 x (650 mg) (19,5 g neto)

1 kapsula sadrži (500 mg) suvi vodeni ekstrakt ploda indijske smokve (Opuntia ficus-indica (L.) Mill., Cactaceae).

Detaljnije informacije možete dobiti od Vašeg farmaceuta. Proizvod se može kupiti u bolje snabdevenim apotekama, apotekama Vegafarma i Oaza zdravlja

Način upotrebe

Odrasli uzimaju 2 do 4 kapsule dnevno tokom 7 do 10 dana. Kapsulu uzeti sa punom čašom vode.

Najbrži efekti se postižu primenom 2 kapsule ujutru i 2 kapsule pre glavnog obroka.

Sastojci

Suvi vodeni ekstrakt ploda indijske smokve (Opuntia ficus-indica (500mg) (L.) Mill., Cactaceae)

Plod indijske smokve je značajan izvor vitamina C, dok crvena boja soka ploda potiče od pigmenata iz grupe betalaina (betanin i indikaksantin) i karotenoida. Pored toga, plod indijske smokve sadrži i flavonoide, kao što su kvercetin, izoramnetin i kempferol.

Napomene

Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti! Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu!

Upozorenja

Proizvod je namenjen odraslim osobama. Trudnice i dojilje ne treba da koriste CactiNea kapsule. Osobe sa dijabetesom koje su na insulinskoj terapiji i/ili oralnim hipoglikemicima, treba da sa konsultuju sa lekarom pre upotrebe CactiNea kapsula, zbog mogućeg potenciranja dejstva lekova

Nosilac upisa

Nosilac upisa u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije:

Vega d.o.o.
Dr Bore Blagojevića 30
14000 Valjevo
tel: +381(0)14 220 251
e-mail: office@vegadoo.rs
Kontakt za stručne informacije: marija.vujosevic@vegadoo.rs

Proizvođač

Za Vega d.o.o. proizvodi:

Naučno-tehnološki park DCA laboratorije d.o.o.

Norvežanska 22

16000 Leskovac

Epidemiologija

Zašto se nagomilava tečnost u organizmu?

Promene hemodinamskih faktora na nivou sitnih krvnih sudova (kapilara) u smislu povećanog hidrostatskog pritiska (oboljenja srca, problem u venskoj i limfnoj cirkulaciji), smanjenja onkotskog pritiska uzrokovanog smanjenjem koncentracije belančevina u krvi i/ili (oboljenja bubrega I jetre) povećane propustljivosti kapilara (alergijske reakcije ili dejstvo nekih lekova), dovodi do pojačanog izlaska tečnosti iz krvnih sudova u međućelijski prostor

Ekscesivno zadržavanje u telu soli i vode koje se javlja kod slabljenja bubrežne funkcije odnosno slabljenja filtracione sposobnosti bubrega ali i kao sekundaran događaj kod oboljenja srca i jetre te uzimanja nesteroidnih antireumatika.

Edemi postaju vidljivi tek kada se količina tečnosti u intersticijumu poveća za 2.5 do 3 litra.

Uzroci nastanka

Kod bolesti venskog sistema (venski varikoziteti, tromboflebitisi, tromboza dubokih vena) odnosno proširenjem vena i/ili loša funkcija venskih zalistaka kao i prisustvo tromba (ugruška) u venama, što sprečava povratak krvi iz nogu u srce sa posledičnom pojavom otoka. Edem uzrokovan ugruškom krvi obično se javlja samo na jednoj nozi dok druga oboljenja obično uzrokuju pojavu otoka na obe noge.

 • Kod bolesti limfnog sistema (upale, tumori)
 • Kod bolesti jetre, bubrega i creva
 • Kod bolesti štitaste žlezde
 • Parazitozama
 • Kod pacijenata sa srčanom slabošću – srce ne može da ispumpa adekvatne količine krvi te se ona zadržava u plućima, stomaku i potkolenicama
 • Kod pacijenata sa hroničnim bolestima plućne cirkulacije i plućnog tkiva
 • Edemi izazvani trudnoćom – pritisak materice na velike vene stomaka dovodi do zadržavanja venske krvi u nogama. Tromboze dubokih vena su učestalije kod trudnica a otoci su deo kliničke slike tromboze.
 • Kod Preeklampsije/eklampsija - ove ozbiljne komplikacije trudnoće udružene su sa hipertenzijom i belančevinama u mokraći, sa prisutnim otocima u kliničkoj slici.
 • Premenstrualni edemi se javljaju kod mnogi žena, blagi su i obično prolaze spontano posle prestanka ciklusa. Zadržavanje tečnosti kod ovog tipa edema posredovano je hormonskim promenama odnosno povećanjem koncentracije estrogena i prolaktina
 • Pri visokim spoljašnjim temperaturama

Idiopatski – kada su isključeni svi predhodni uzroci

Karakteristične promene kod osoba koje zadržavaju tečnost

Otok ili Edem (med.) jeste medicinski termin za nakupljanje tečnosti u tkivima različitih organa.

Ova tečnost nalazi se unutar medjućelijskog prostora, gde se zadržava van krvotoka i pod silom gravitacije nakuplja u najnižim delovima ekstremiteta ili telesnih šupljina.

Edem nastaje zbog pojačane propustljivosti krvnih sudova sa posledičnim izlaskom tečnosti u okolna tkiva.

Otoci mogu biti: generalizovani (otoci celog tela), i lokalizovani (plućni edem, pleuralni izliv, ascitites stomaka, periferni edem ekstremiteta, otok lica).

Otoci nogu ili periferni otoci donjih ekstremiteta mogu biti elastični i testasti, u zavisnosti od patološkog procesa koji uzrokuje ovo stanje.

Kod testastih edema, za razliku od elastičnih, posle kraćeg pritiska prstom na koži ostaje udubljenje koje se sporo povlači. Ova vrsta edema obično ukazuje na ozbiljno oboljenje i zahteva skoro uvek medicinsko ispitivanje.

S druge strane, elastični edemi obično upućuju na problem u cirkulaciji limfe ili na smanjenu funkciju štitaste žlezde (hipotireozu).

Otoci očnih kapaka (periorbitalni edemi) se najčešće javljaju kod bubrežnih oboljenja ali mogu biti i deo konstitucije te kao takvi nemaju medicinski već estetski značaj.

Angioedem je otok koji se obično javlja na licu, jeziku i grlu ali može zahvatiti i druge delove probavnog trakta

Simptomi

Deo tela u kom se nakupila tečnost postaje otečen. Ako telo zadržava vodu, koža može biti veoma zategnuta.

Dodatni simptomi koji ukazuju da se tečnost zadržava u organizmu mogu biti i ti ako vam odjednom obuća ili odeća postane tesna. Ako odjednom nakit (prsten, narukvica ili sat) izaziva neprijatan osećaj i to može biti znak da se u organizmu zadržava tečnost.

Osećaj težine u rukama ili nogama, kao i osećaj nadimanja u stomaku takođe mogu biti simptomi ovog stanja. Možda će biti potrebna medicinska pomoć, posebno ako imate iznenadno ili pogoršano zadržavanje vode.

Medicinski stručnjak treba odmah da proceni uzroke nastanka zadržavanja tečnosti.

Dijagnoza

Incijalno ispitivanje uzroka edema podrazumeva detaljnu anamnezu i fizički pregled kojim se u prvom redu određuje lokalizacija i tip edema.

U najvećem broju slučajeva za dijagnozu su dovoljni anamneza, fizički pregled i laboratorijske analize.

Od laboratorijskih analiza kod pacijenata sa generalizovanim edemi uzimaju se krvna slika, kreatinin, albumin, serumski elektroliti, testovi jetrene funkcije I pregled urina.

Kod sumnje na srčanu slabost uzima se moždani natriuretski peptid (BNP). Od radioloških pretraga najčešće se koristi radiografija pluća te ultrazvučni pregled stomaka i srca.

Kod sumnje na vensku trombozu radi se kolor dopler ehoangiografija vena ekstremiteta.

Nakon pregleda sledi čitav niz dijagnostičkih procedura koje uključuju laboratorijske analize, radiološke preglede i eventualnu biopsiju organa kao što su bubreg ili jetra..

Ukoliko se ne utvrdi uzrok edema govorimo o idiopatskom edemu.

Ova vrsta edema koji su uglavnom generalizovani najčešće se javlja kod premenopauzalnih žena u odsustvu srčane, jetrene ili bubrežne bolesti.

Uz ove edeme neretko se javljaju dijabetes, gojaznost i emocionalni poremećaji kao što su depresija I neuroze.

Pojava ovih edema često je udružena sa neracionalnom i dugotrajnom upotrebom diuretika, laksativa Ili sa povraćanjem čiji je cilj smanjenje telesne težine.

Naime, dugotrajna upotreba diuretika dovodi do aktivacije sistema renin angiotensin sa posledičnim zadržavanjem tečnosti i soli u organizmu koji perzistiraju i posle prekida upotrebe diuretika.

Isto tako, dugotrajna upotreba većih doza diuretika dovodi do smanjenja volumena tečnosti u cirkulaciji i smanjenje koncentracije kalijuma sa posledicom razvoja hronične bubrežne slabosti.

Idiopatski edem se mora razlikovati od premenstrualnih edema. Premenstrualni edemi se javljaju kod mnogi žena, blagi su i obično prolaze spontano posle prestanka ciklusa. Zadržavanje tečnosti kod ovog tipa edema posredovano je hormonskim promenama odnosno povećanjem koncentracije estrogena i prolaktina.

Lečenje

Lečenje osnovnog oboljenja (uzroka) koje je dovelo do pojave edema.

Smanjen unos soli u ishrani obzirom da unos iste pogoršava edeme (1-2 grama natrijuma dnevno)

Primena lekova koji pomažu izbacivanju viška tečnosti iz tela (diuretici), čija primena mora biti sprovedena pod kontrolom lekara.

Primena elastičnih zavoja ili čarapa koji se koriste kod problema sa venskom cirkulacijom uvek mora biti određena od strane lekara Podizanjem nogu iznad nivoa srca tri do četiri puta dnevno u trajanju od po najmanje pola sata pomaže smanjenju otoka nogu, posebno kod osoba sa oboljenjem vena.

Neki edemi kao što su to edemi kod trudnica ili tokom menstrualnog ciklusa kao i edemi posle dužih putovanja ne zahtevaju nikakav specifičan tretman.

Suplementacija

Dokazi o efikasnosti

Najnovijim naučnim istraživanjima utvrdjeno je da plodovi opuntije obiluju visokim sadržajem vitamina C a bogati su i vitaminima B1, B2 kao i provitaminom A. Imaju znatnu količinu pigmenata i polifenola, biljnih vlakana, aminokiselina i minerala.

Kaktusov plod zbog niskog sadržaja masti i ugljenih hidrata a visokog sadržaja vode i biljnih vlakana spada u nisko kalorične plodove.

Prekomerna upotreba može dovesti do dijareje.

Plod smokve

Pozitivni rezultati ispitivanja su dokazali da plod ima diuretično dejstvo, antioksidativno, kao i dejstvo na smanjenje telesne težine.

Izuzetna antioksidativna svojstva

Voće kaktusa smokve (Opuntia ficus-indica (L.) iz kojeg potiče CactiNea ™ je najbogatiji biljni izvor indiksantina, najviše bioraspoloživ betalainski pigment, sa naučno dokazanim svojstvima:

 • Indikaksantin je 20 puta više bioraspoloživ od betanina.
 • Opuntia fucus – indica povećava antioksidativni kapacitet ćelija (+ 50%).
 • Indikaksantin štiti LDL holesterol od oksidacije.
 • CactineaNea ™ indukuje značajan porast glutation peroksidaze (antioksidativni marker) u krvnim ćelijama nakon 7 dana *

* Studija na pacovima (2006): rezultati objavljeni u Phytotherapy Research 2009. (Bisson JF et al. Diuretic and antioxidant effects of Cacti-Nea™, a dehydrated water extract from prickly pear fruit, in rats).

Studija o eliminaciji vode

U prošlosti je idijska smokva bila poznata po detoksifikaciji i diuretičkom efekatu. Na osnovu ove tvrdnje i objavljenih naučnih rezultata sprovedena su ispitivanja i dokazani sledeći efekti CactiNea ™:

 • 27% povećava eliminaciju viška vode **.
 • Ima svojstva koja su uporediva sa referentnim hemijskim lekovima (hidrohlorotiazid) *.

**Studija na ljudima : otvorena intra-individualna studija na 15 žena sa problemom zadržavanja vode, sa dnevnom dozom CactNea ™ od 2g, tokom jedne nedelje (2010).

Klinička studija pokazuje pozitivne efekte i visok nivo prihvatanja (komplijanse)

 • Smanjenje osećaja teških nogu i otoka stopala /zglobova i listova **.
 • Značajan pozitivan uticaj na telesne parametre: gležanj, list noge i smanjenje obima struka **.
 • 80% žena je uvereno u efekat CactiNea *
Preoblikuj svoje telo