Preoblikujte vaše telo i oslobodite se viška tečnosti

Edem je medicinski termin kojim se označava nakupljanje tečnosti u međućelijskom prostoru ili različitim organima. Obično se radi o nakupljanju vode, ali povremeno to može biti i limfa.

Edem može biti lokalizovan ili generalizovan. Može se pojaviti na bilo kom delu tela, a najčešće se javlja na ekstremitetima (periferni edem), stomaku (ascites), plućima (plućni edem i pleuralni izliv) i licu. Pojava edema može biti nagla ili postepena.

Periferni edemi se manifestuju zategnutošću kože i mogu biti testasti ili elastični. Zbog uticaja gravitacije oni se najpre javljaju u delovima tela koji su bliži zemlji, posebno posle dužeg stajanja ili sedenja.

Edeme nogu mogu uzrokovati brojna oboljenja

Problemi sa venama odnosno proširenje vena i/ili loša funkcija venskih zalistaka kao i prisustvo tromba (ugruška) u venama, što sprečava povratak krvi iz nogu u srce sa posledičnom pojavom otoka.

Bubrežna oboljenja – neke bubrežne bolesti koje se karakterišu pojačanim gubitkom belančevina mokraćom ili oslabljenom funkcijom bubrega takođe mogu dovesti do pojave edema nogu ili pak celog tela.

Srčana oboljenja koja se karakterišu inicijalnom pojavom otoka na nogama koji se posle šire na stomak i pluća ili se pak otok javlja samo na plućima.

Oboljenja jetre – edemi se javljaju uglavnom kod odmaklih stadijuma bolesti jetre odnosno ciroze. Edemi obično zahvataju noge i stomak.

Cactinea - Vega

 

Smanjena funkcija štitaste žlezde pored drugih simptoma može dovesti i do pojave generalizovanih ili lokalizovanih otoka tela (miksedem).

Oboljenja tankog creva (enteropatije) sa posledičnim smanjenjem albumina u krvi.

 

Poremećaj limfne cirkulacije

Putovanja – duža putovanja odnosno sedenje može dovesti do pojave edema stopala i donjeg dela potkolenica.

Upalna stanja obično dovode do lokalizovanih edema, a oni su uvek praćeni bolom i crvenilom kože iznad edema.

Ponekad uzrok edema ostaje nerazjašnjen i u tom slučaju govorimo o idiopatskom edemu. Dijagnoza idiopatskog edema se postavlja isključivanjem svih poznatih uzroka edema.

Perzistiranje edema pored diskomfora može dovesti do otežanog kretanja i pokreta u zglobovima nogu ali i do upalnih promena na koži koje se manifestuju pojavom crvenila i ranica.
Kod generalizovanih edema pacijenti obično primećuju povećanje telesne težine.

Edemi postaju vidljivi tek kada se količina tečnosti u intersticijumu poveća za 2.5 do 3 litra.

Kod lokalizovanih edema mehanizam nastanka je obično povećana propustljivost krvnih sudova (alergije, upale) ili opstrukcija u protoku limfe (limfedem).

Cactinea capsule su dodatak ishrani namenjen osobama sa sklonošću zadržavanja telesne vode i prirodnom predispozicijom skladištenja masnog tkiva u organizmu.

Cactinea sadrži suvi vodeni ekstrakt ploda indijske smokve (Opuntia fi cus-indica (L.) 500 mg.

Plod indijske smokve je značajan izvor vitamina C, dok crvena boja soka ploda potiče od pigmenata iz grupe betalaina (betanin i indikaksantin) i karotenoida. Pored toga, plod indijske smokve sadrži i fl avonoide, kao što su kvercetin, izoramnetin i kempferol.