DeColi Plus

Trostruka sinergija zdravlja

Jedinstvena kombinacija
  • Pakovanje: Prašak- kesice – 10×2.5g
  • D-manoza + brusnica-hibiskus
  • Eliminiše bakteriju Escherichia coli iz urinarnog trakta
DeColi-MockUp-Kesice

Namena: Dijetetski proizvod – hrana za posebne medicinske namene za potrebe ishrane osoba sa urinarnom infekcijom izazvanom bakterijom Escherichia coli (E. coli), kao i osoba kod kojih su prisutne česte rekurentne urinarne infekcije izazvane ovom bakterijom.

D-manoza je prost šećer koji se vezuje za površinske receptore (tip I fimbrije) bakterije Escherichia coli i tako sprečava njihovo vezivanje za zid mokraćne bešike. Tako vezane bakterije uklanjaju se urinom.

Visoko koncentrovan standardizovan suvi ekstrakt ploda brusnice sadrži brojna polifenolna jedinjenja pri čemu jedna doza (kesica) obezbeđuje 80 mg proantocijanidina koji sprečavaju vezivanje bakterije za zid mokraćne bešike posredstvom P fimbrija.

Suvi ekstrakt cveta hibiskusa svojim aktivnim fenolnim sastojcima deluje na uzročnike infekcije, a svojim diuretičnim efektom potpomaže njihovu bržu eliminaciju.

Cranberries2

Način upotrebe:  Preparat najbolje deluje ukoliko se sa primenom krene već pri pojavi prvih simptoma infekcije. Sat vremena nakon uzimanja preparata, treba početi sa unosom što više tečnosti i nastaviti sve do nestanka simptoma infekcije. Preparat se može koristiti tokom više meseci.

Odrasli i deca preko 12 godina:

  • kod akutnih urinarnih infekcija: 1 kesicu praha rastvoriti u pola čaše vode i piti na svakih 6 sati prva tri dana. Zatim, nastaviti 2 puta dnevno po 1 kesicu.
  • kod preventivne primene: 1 kesicu praha rastvoriti u pola čaše vode i piti 2 puta dnevno.

Deca od 3 do 12 godina:

  • kod akutnih urinarnih infekcija: ½ kesice praha rastvoriti u pola čaše vode i piti na svakih 6 sati prva tri dana. Zatim nastaviti 2 puta dnevno po ½ kesice.
  • kod preventivne primene: ½ kesice praha rastvoriti u pola čaše vode i piti 2 puta dnevno.

Napomene: DeColi plus ne izaziva poremećaj normalne fiziološke flore creva niti uzrokuje gljivične infekcije koje se često mogu javiti nakon primene antibiotika. Bakterije ne mogu razviti rezistenciju prema DeColi plus. Najveći broj pacijenata prilikom primene proizvoda nema neželjena dejstva, a ukoliko se jave, prolaznog su karaktera.

Upozorenja: Ne preporučuje se deci mlađoj od 3 godine i osobama preosetljivim na sastav proizvoda. Dijabetičari mogu koristiti D-manozu uz redovnu kontrolu šećera u krvi. Preparat ne treba da koriste osobe sa hroničnim oboljenjem bubrega. Ukoliko se nakon dva dana uzimanja preparata ne oseti poboljšanje, pacijent treba obavezno da se obrati lekaru!

DeColi plus prašak sa zaslađivačem, pakovanje 10 x 2,5 g (kesice)

Sadrži sledeće sastojke: D-manoza; suvi ekstrakt ploda brusnice (Vaccinium macrocarpon)(40% proantocijanidina)(80 mg) ; regulator kiselosti – limunska kiselina; suvi ekstrakt cveta hibiskusa (Hibiscus sabdariffa)(10:1)(50mg) ; aroma brusnice; zaslađivač – steviol glikozidi.

D-manoza spada u monosaharide, proste šećere.

Neke studije su pokazale da se D-manoza apsorbuje vrlo brzo i već 30 minuta nakon unosa izlučuje urinom. Deo koji se apsorbuje, organizam dobro iskoristi. Predpostavlja se da se mali deo D-manoze prvo prevodi u D-glukozu, koja se zatim iskorišćava na uobičajeni način.

Femannose_rechts_3-Srpski

Veći deo apsorbovane manoze, koja ne može da se transformiše u glikogen i deponuje u organizmu, dospeva u bubrege, a nakon toga se urinarnim putevima izlučuje iz organizma.

Zahvaljujući tome, dugotrajna upotreba D-manoze ispitivana u nekoliko studija, u koncentracijama do 20%, se pokazala bezbednom i nije izazvala negativne efekte na metabolizam kod ljudi.

Više koncentracije D-manoze mogu oštetiti bubrege, zbog čega se ne preporučuju za dugotrajnu primenu.

Infekcije urinarnog trakta (UTI) označavaju prisustvo bakterija u urinarnom sistemu. Mnogo su češće kod žena (67% svih UTIs)(a učestalost se povećava kod žena starijih od 65 godina), nego kod muškaraca, česte su i u trudnoći. Rekurentne infekcije urinarnog trakta su vrlo česte i predstavljaju 2 infekcije tokom 6 meseci, odnosno 3 ili više infekcija unutar 1 godine.

Simptomi UTIs se obično javljaju kada je nivo bakteriurie ≥105 CFU/ml urina.

Uzrok oko 95% UTI je bakterija E. coli (Escherichia coli). Važan preduslov razvoja UTIs je vezivanje bakterija za sluzokožu zida mokraćne bešike, koja je obložena polisaharidnim molekulima (različiti manozilatni proteini). Vezivanje za ove molekule se vrši preko fimbrija – proteinskih vlakana koji rastu iz bakterijskog ćelijskog zida.

Bakterije mogu da uspostave jaku vezu sa zidom mokraćne bešike ili sa molekulima raspoređenim po površini ćelija, npr. L-fukozom ili D-manozom. Ukoliko je vezivanje za zid mokraćne bešike slabo, odnosno ako se bakterija vezuju npr. za molekul D-manoze, lako se uklanjaju pojačanom diurezom, odnosno povećanim unosom tečnosti.

Sprečavanje vezivanja bakterija za površinu ćelijskog zida, smanjuje rizik od razvoja simptomatskih UTIs jer sprečava kolonizaciju urinarnog trakta bakterijama i danas predstavlja jedan od načina za prevenciju i lečenje urinarnih infekcija.

Dostupni rezultati kliničkih ispitivanja su pokazali da se u prisustvu D-manoze, E. coli pre svega vezuje za molekule ovog šećera i stvara kompleks koji se izlučuje urinom.

Važno je naglasiti da anti-adhezivni efekat manoze zavisi od konfiguracije molekula: samo D-izomer i α-anomer (α-D-mannose), mogu da se vežu i blokiraju adhezin FimH, koji se nalazi na vrhu fimbrija tipa 1 enteralnih bakterija i obezbeđuje kolonizaciju zida mokraćne bešike bakterijama.

D-manoza, kao kompetitivni inhibitor (slična struktura kao glikoproteinski receptori) vezivanja bakterija, u dovoljnim koncentracijama u urinu, sprečava vezivanje bakterija za receptore na epitelu urinarnog trakta. Drugi ugljeni hidrati imaju slab efekat ili uopšte ne utiču na vezivanje bakterija.

D-manoza u  tretmanu akutnih UTI, kao i za prevenciju rekurentnih urinarnih infekcija, kod različitih kategorija žena, ali i u nekim drugim indikacijama.

Brusnica, Vaccinium macrocarpon, je biljka poreklom sa severnoameričkog kontinenta, ali se sada gaji u svim oblastima umereno kontinentalne klime. Raste kao zeleni grm visok oko 25 centimetra, sadi se u proleće, početkom marta, a rađa dva puta godišnje. Daje plod gorko-kiselog ukusa.

Plodovi su bogati brojnim mineralima, vitaminom A, vitaminom C i kalijumom.

Osnovni sastojci brusnice su kininska, jabučna i limunska kiselina, hidroksibenzoeva i hidroksicinamatne kiseline. Takođe je bogata proantocijanidinima, antocijanima, flavonolnim glikozidima (najviše kvercetinom i miricetinom), ursoličnom kiselinom i njenim derivatima, kao i fruktozom i drugim šećerima.

Koristi se u prevenciji infekcija urinarnog trakta.

Ima anti-adherentno delovanje za bakterije, posebno protiv Escherichia coli spp. Proantocijanidini koje sadrži adheriraju na bakteriju E.coli i sprečavaju njeno nastanjivanje na zid mokraćne bešike i mokraćnih puteva.

Deluje i na druge patogene urinarnog trakta (Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis). Ispitivanja se vrše na temu kolika količina antibakterijskih komponenti je potrebna da bude prisutna u urinu, da bi se ispoljilo dejstvo na bakterije.

Takođe ima antimikrobno i antiinflamatorno delovanje, a navedene komponente brusnice su antioksidansi, koji štite ćelije organizma od oštećenja.

Eksperimenti in vivo pokazuju i antihipertenzivnu aktivnost, a kliničke studije su pokazale da je efikasna u prevenciji bakteriurije, infekcija urinarnog trakta, infekcije Helicobacter pylori, a koristi se i za ublažavanje simptoma urinarniih infekcija prilikom terapije radijacijom. Takođe snižava faktore rizika za oboljevanje od kamena u urinarnom traktu.

Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, ateroskleroze (suženja krvnih sudova), komplikacija dijabetesa. Posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih sudova.

Nema ograničenja u dužini primene.

Interakcije, kontraindikacije i toksični efekti nisu zabeleženi.

Primenjuje se isključivo oralno, a iako u Republici Srbiji ne postoji preporučeni dnevni unos, prema ESCOP monografijama, preporučena dnevna doza suvog ekstrakta brusnice iznosi 200-500 mg dnevno.

hibiskus

Hibiskus, Hibiscus sabdariffa

Neke novije studije su pokazale efikasnost ekstrakta hibiskusa u prevenciji UTI, kao antimikrobnog agensa za neke sojeve bakterija izolovane kod rekurentnih urinarnih infekcija.

Hibiskus snižava vrednosti mreže citokina, proizvodnju pro-inflamatornih produkata i put nuklearnog faktora-kB (NF-kB) kod inflamacije bubrega izazvane lipopolisaharidima.

RoQ: nema odobrenih zdravstvenih izjava koje se odnose na diuretički efekat/zdravlje urinarnog trakta.

Ostali sastojci

U proizvodu DeColi plus prašak sa zaslađivačem, pakovanje 10 x 2,5 g (kesice), deklarisano je prisustvo ostalih sastojaka: regulator kiselosti – limunska kiselina (E 330); aroma brusnice; zaslađivač – steviol glikozidi (E 960).

DeColi Plus članci: