Recite zbogom Heliko bakteriji

Činjenice o Helicobacter pylori infekciji, načinu lečenja i etarskim uljima kao anti-Helicobacter pylori agensima

Heliko bakterija (Helicobacter pylori) je gram-negativna bakterija spiralnog oblika (helico-spirala) i nastanjuje se u želucu i dvanaestopalačnom crevu. Infekcija heliko bakterijom je izuzetno rasprostranjena – procenjuje sa da je oko 50% svetske populacije zaraženo ovom bakterijom.

Iako se kod većine zaraženih nikada ne razviju simptomi bolesti, uobičajene tegobe pri Helicobacter pylori infekciji su bol i neprijatnosti u gornjem delu stomaka, gorušica, nadimanje, gubitak apetita, mučnina, loš zadah.

Kod približno 17% zaraženih će se razviti čir na želucu, dok će jedna četvrtina zaraženih imati komplikacije zbog čira na želucu (oko 4,25%), a kod 1% zaraženih će se razviti karcinom želuca. Kad se problem predstavi u brojkama na svetskom nivou, procenjuje se da će zbog H. pylori infekcije 500 miliona ljudi, pre ili kasnije, patiti od teških bolesti želuca, a oko 30 miliona ljudi će dobiti karcinom želuca.

Hemija - Vega

 

Pojam dispepsija nastao je od grčke reči dys (loš, loše) i peptein (varenje).

Dispepsija je opšti naziv za bol ili nelagodu u epigastrijumu (gornji–središnji deo trbuha), koji su epizodični ili stalni.

Simptomi su prisutni više od 25% dana u poslednje 4 nedelje. Ako je predominantni simptom funkcionalne dispepsije bol, označavamo je kao dispepsija slična ulkusu, a ako predominira osećaj nelagodnosti u epigastrijumu, označavamo je kao dispepsija slična dismotilitetu.

HerbELICO kapsule 60 (40,3g) sadrže:

Etarska ulja čubra (Satureja hortensis L.), origana (Origanum vulgare L.) i timijana (Thymus vulgaris L.)

Etarska ulja su kompleksne smeše isparljivih jedinjenja, dobijena najčešće hidrodestilacijom ili destilacijom vodenom parom iz aromatičnih biljaka. Poznato je da etarska ulja imaju široki spektar antimikrobnog dejstva, uključujući i anti-H. pylori aktivnost.

Etarska ulja nekih vrsta čubra (S. bachtiarica, S. montana i S. hortensis) imaju snažnu anti-H. pylori aktivnost in vitro.

Etarsko ulje origana (Origanum vulgare L.) ispoljava snažnu anti-H. pylori aktivnost u in vitro testovima Takođe, dokazano je da karvakrol, dominantno jedinjenje etarskog ulja origana, ima in vitro baktericidno dejstvo prema sojevima H. pylori.

Etarsko ulje timijana (Thymus vulgaris L.) je ispoljilo in vitro antibakterijsku aktivnost prema H. pylori. Smatra se da snažna antibakterijska aktivnost timola, dominantnog jedinjenja u etarskom ulju timijana, značajno doprinosi potentnoj anti-H. pylori aktivnosti ovog ulja. Takođe, poznato je da p-cimen, prisutan u visokim koncentracijama u etarskom ulju timijana, u sinergiji sa γ-terpinen, prisutan u ulju čubra, ispoljava antibakterijsku aktivnost prema gram-negativnim bakterijama. Na primer, p-cimen u prisustvu karvakrola povećava antimikrobnu aktivnost etarskog ulja. Zbog toga je za postizanje maksimalne anti-H. pylori aktivnosti neophodan tačno određeni sastav etarskih ulja i tačno definisan odnos aktivnih komponenti.

Naučna istraživanja uključena u razvoj i primenu HerbELICO preparata

HerbELICO preparat je registrovan kao dijetetski suplement. Osnivači kompanije Herbelixa su bili članovi naučnog tima koji je izvršio ova ispitivanja u okviru međunarodnog IPA projekta u kom su učestvovali Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu i Biological Research Centre iz Segedina, Mađarska.